VÄRT ATT VETA OM TRYFFEL

Tryffel har Àtits i tusentals Är och har alltid haft en viss mystik omkring sig pÄ grund av sin speciella smak, sin sÀllsynta förekomst samt inte minst för sitt speciella utseende. Förr i tiden trodde de att tryfflar vÀxte dÀr blixten slagit ned. Sedan 1700-talet vet man att tryfflar Àr en sorts underjordisk svamp som vÀxer i förbindelse med ett trÀds rötter och dÀrmed lever i symbios med trÀdet. Tryfflar lever oftast i symbios med poppel, pilar, hassel eller ektrÀd. NÀr tryffeln Àr mogen för att skördas ger den ifrÄn sig en mycket distinkt doft som gör att hundar och svin, med sina kÀnsliga doftsinnen, kan finna dem. Tryffeln vÀxer bland annat i Italien, Frankrike och norra Kroatien. Det finns mÄnga olika typer av tryffel men de tvÄ vanligaste refereras till svart och vit tryffel. Den vita tryffeln anses vara en av vÀrldens dyraste rÄvaror och den mest exklusiva tryffelsorten.


ANVÄNDNING AV TRYFFEL


Tryffeln Àr mycket god att anvÀnda i olika matrÀtter som bland annat pastarÀtter, risotto, puréer, ÀggrÀtter och till kött och fisk. Tryffelns smak lyfts fram allra bÀst tillsammans med rÄvaror som grÀdde, ost, Àgg, smör eller olja. Om du anvÀnder fÀrsk tryffel, tÀnk pÄ att inte hetta upp tryffeln i för höga temperaturer nÀr du tillagar den för att bevara dess goda smak. Den fÀrska tryffeln gÄr Àven mycket bra att hyvla eller riva tunt ovanpÄ olika matrÀtter vid servering.


FÖRVARING AV TRYFFEL


Förvara den fÀrska tryffeln i glasburk i kylskÄp. FÀrsk tryffel som inte ska anvÀndas inom cirka tvÄ veckor förvaras bÀst i frysen. Tryffeln behÄller bÄde smak och doft vid frysning. Fryst tryffel ska anvÀndas direkt i matlagningen och alltsÄ inte tinas först. De fÀrdiga och vakuumförpackade produkterna har lÄng hÄllbarhet och tryffelns goda smaker förvaras vÀl dÀr i.